Kennelhostan, hur kan man förebygga?

Kennelhosta är mycket smittsamt mellan hundar och är ett samlingsnamn på flera olika smittämnen som orsakar hosta. Hostan har kikhostliknande symptom, som om hunden satt något i halsen, hostar ofta vitt slem. Oftast återhämtar sig hunden efter vila, men man bör vara mer vaksam om valpar och äldre hundar skulle drabbas, då det är svårare att hantera för dem och det finns risk att kennelhosta övergår i en lunginflammation.


i videon nedan förklarar Veterinär Christophe Bujon lite mer tillsammans med Viggo 1år och Nita 9 månader som båda är vaccinerade mot en eller två virustyper av kennelhostan, men ändå är de sjuka.


Hur kan du undvika kennelhostan?


förebygga sjukdomen: genom att vaccinera hunden mot kennelhosta.


Återhämta sig från sjukdomen: Ge Bisolvon (med sparsamhet) som är en slemlösande receptfritt läkemedel. Även hostan får upp slemmet från lungorna. Se till att hunden vilar mycket och ta tempen regelbundet. Det är även rekommenderat att använda sele istället för halsband.


Eftersom kennelhosta är en smittsam sjukdom bör inte hunden träffa andra hundar under några veckor.


Ta tempen dagligen på din hund. Om tempen stiger till 39,5 grader eller mer eller om hunden blir trött och dålig måste du uppsöka din veterinär. En komplikation som sagt till kennelhosta kan bli att hunden får lunginflammation som orsakas av en sekundärinfektion av bakterier.

6 visningar

KONTAKT

Email

Telefon

+46 728 53 80 51

Adress 

Centrala Stockholm

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon